הכל אודות רשלנות רפואית
תוכן [ הסתר ]

ילד עם פיגור שכלי מצריך התמודדות יומיומית. זו התמודדות הן של ההורים והן של הילד עצמו, אשר סובל מבעיה שכלית קשה שמונעת ממנו להתפתח כראוי. ילד כזה יתקשה מאוד בלמידה ובהסתגלות לסביבה החברתית, יתקשר בצורה לקויה וחלקית ואף יסבול לא פעם מבעיות במוטוריקה וביכולת הפעלת גופו באופן עצמאי ובצורה תקינה.

במקרים לא מעטים, פיגור שכלי מתקשר עם רשלנות רפואית, בין אם בלידה או בהריון. היום ידועים מספר גורמים אשר מעלים בוודאות את הסיכון של העובר ללקות בפיגור שכלי (או מוגבלות שכלית, כפי שהתופעה נקראת כיום), וביניהם:

  • מחסור באספקת חמצן לעובר בזמן ההריון
  • בעיה אשר קשורה בחבל הטבור
  • מחלות אשר התפתחו אצל האם במהלך ההריון (אדמת, דלקת קרום המוח ועוד)
  • בעיות מוחיות שמקורן בדרך התפתחות העובר
  • מומים גנטיים אחרים (תסמונת דאון, תסמונת האיקס השביר)

אלו כמובן רק חלק מהגורמים לפיגור שכלי כיום. כמובן שבמקרים רבים לא ניתן למנוע את היווצרותו של הפיגור השכלי, אך בתור צוות רפואי מוסמך ומיומן, על הרופאים ומי שמסביבם להבטיח שני דברים עיקריים: לאתר את הגורמים הללו מבעוד מועד, ולהודיע להורים במקרה של התפתחות פיגור שכלי, מבעוד מועד. כאשר שני אלו לא נעשים, יש כאן עילה לתביעה בגין רשלנות רפואית.

מתי מקרים כאלו יוגדרו כרשלנות רפואית?

כדי להבין מתי מקרים של פיגור שכלי ייחשבו כרשלנות, נחלק את העניין לשניים: מקרים של רשלנות רפואית במהלך ההריון ומקרים של רשלנות רפואית במהלך הלידה. עצם הפעולה שמבצעים הרופאים בכל אחד מהשלבים הללו, היא שתצביע על מקרה של רשלנות או מקרה בו הרופאים עשוי ככל שביכולתם כדי למנוע נזק מהעובר.

פיגור שכלי בשל רשלנות רפואית בהריון

מקרים כאלו מתרחשים כמעט תמיד בהקשר של מעקב ההריון וביצוע בדיקות ההריון המתאימות. אותן בדיקות נעשות כדי לאתר את הליקויים בהתפתחות העובר, ואם הן לא נעשות כראוי, אין דרך לזהות אותם, לזהות את הגורמים להם ולטפל בהם מבעוד מועד.

כך, אם לא בוצעו בדיקות אשר מתחייבות על פי הוראות משרד הבריאות, אם נעשו בדיקות אך לא העלו דבר למרות שהיו אמורות להצביע על ליקוי, אם אותר ליקוי אך הטיפול בו לא היה הטיפול הנדרש – אלו מקרים של רשלנות רפואית לכל דבר ועניין.

פיגור שכלי בשל רשלנות רפואית בלידה

גם במהלך הלידה עצמה, פעולה אשר נמשכת מספר שעות ולא אמורה להסתיים בנזקים משמעותיים, עלולים להיגרם נזקים לעובר (וכמובן שגם לאם, אך זהו נושא אחר). אחד הנזקים הללו הוא מקרה של מצוקה נשימתית – אי אספקת חמצן – ממנו סובל העובר למשך זמן ארוך במהלך הלידה. אם כך קורה, ישנו סיכוי שאחת התוצאות תהיה פיגור שכלי.

כמובן שגם חבלה בראש ונזק למוח בעקבותיה, עשויים לגרום לנזק מוחי אשר משמעותי פיגור שכלי. כל אלו מקרים שלא אמורים להתרחש, כמובן, במהלך הלידה, ולכן הם מוגדרים גם כן כמקרי רשלנות רפואית, ברוב המקרים.

פיגור שכלי: הולדה בעוולה

העניין המשמעותי ביותר, אולי, במקרי רשלנות רפואית הוא שאלת ההולדה בעוולה: כאשר זוג הורים יודעים לאורך כל שלבי ההריון מהו מצב העובר, הם יכולים להחליט במודע ובהסכמה האם להפסיקו – כאשר ידוע שהעובר סובל ממצוקה שעלולה להשפיע על חייו בצורה משמעותית.

אבל, כאשר ישנה רשלנות רפואית, היכולת הזו והזכות להחליט האם להמשיך או להפסיק את ההריון פשוט נשללות מההורים, מה שמביא להולדה בעוולה – הולדה של תינוק שייתכן ולא היה נולד אם כל הנתונים היו בידי ההורים קודם לכן. מבחינה משפטית, זהו מקרה שמחייב התייחסות ודיון רציני.


צור קשר!

הבהרה

המידע המופיע בדף זה הוא כללי בלבד, ואין בו בכדי להוות ייעוץ מקצועי. על הקורא לפנות לעורך דין המתמחה בתחום לקבלת ייעוץ אישי. אין המידע מהווה תחליף לייעוץ מקצועי של עורך דין מומחה. אין בעלי האתר והמחברים נושאים בכל אחריות מסוג כלשהו לכל נזק שנגרם בעקבות שימוש במידע המופיע באתר.

Back to Top