הכל אודות רשלנות רפואית
תוכן [ הסתר ]

אדם אשר נפגע בצורה קשה וכתוצאה מכך נגרם לו נזק אשר משפיע על יכולתו לתפקד באופן רגיל, כפי שתפקד עד לפני הפגיעה, יכול להיחשב כאדם בעל אחוזי נכות. אך ההחלטה האם להעניק לו אחוזי נכות ומה בדיוק יהיה שיעורם, תלוי בגורם אחד: ועדה רפואית מיוחדת של הביטוח הלאומי.

המוסד לביטוח לאומי הוא הגוף אשר למעשה אחראי לכסות מקרים של נזקים גופניים אצל אדם. ממש כשם שביטוח רכב מכסה נזקים שנגרמו לרכב או לאדם אחר, כך דמי הביטוח הלאומי נועדו לשמש את האדם המשלם אותם בימים בהם הוא זקוק לטיפול ולעזרה ויותר מזה - למימון קבוע של אותן פעולות להן הוא זקוק בעקבות פגיעתו.

הביטוח הלאומי יכול להכיר באדם כנכה בעקבות שלל מצבים, שלצערנו נגרמים בתדירות כזו או אחרת לאנשים רבים, נורמטיביים לחלוטין: פציעה בגין תאונת עבודה, הידרדרות רפואית מסיבה כלשהי, שיתוק באיבר בגוף ועוד שלל מקרים לא נעימים.

אבל, כדי למנוע מצב בו אנשים מתחזים לפצועים או מנסים לזכות במרמה בפיצויים אשר מגיעים בעקבות ההכרה באדם כנכה, חייב כל אדם שנפצע להופיע בפני ועדה רפואית שתאשר את פציעתו ואת הפרטים של הפגיעה ותקבע לכמה פיצויים וסיוע הוא זקוק. זהו הליך לא נעים במיוחד ואף מייגע לעיתים, אך הוא הכרחי.

מדוע חשוב כל כך לקבל אחוזי נכות?

כאמור, הביטוח הלאומי מבטח אותנו מפני פגיעות. הוא פועל במטרה להבטיח כי במקרה של מחלה או פציעה קשה, שתקשה עלינו לתפקד, תהיה לנו דרך לממן את העזרה לה נזדקק - במטרה לאפשר לנו להמשיך לתפקד בכבוד.

אדם אשר סובל, לדוגמא, מעיוורון פתאומי בשל תאונה בעבודה, זקוק למישהו שיהיה צמוד אליו כל העת. זה יכול להיות עוזר אישי או אפילו כלב נחייה - אבל אלו שני דברים שאותם יצטרך, כביכול, לממן האדם לבדו.

העיקרון שלפיו פועל הביטוח הלאומי אומר אחרת: אותו אדם שנפגע, לא צריך להוציא מכספו סכומים אדירים לטובת צרכיו ה'חדשים'. הוא ישלם מידי חודש דמי ביטוח וברגע בו יזדקק לעזרה, יהיה מקור יציב שיממן זאת בצורה מלאה.

על פי עיקרון זה, כאשר אדם מוכר על ידי הביטוח הלאומי כנפגע, הוא זכאי להטבות שונות: קצבת נכות (כסף שהוא מקבל מידי חודש כדי לממן הוצאות), סיוע בהתניידות ממקום למקום, מימון עוזר, מימון של תרופות ועוד ועוד. אבל, כל אלו יינתנו לו רק בהתאם לחומרת הפציעה ממנה הוא סובל. הרי אדם שנקטעה לו אצבע, למשל, לא זקוק לאותה עזרה לה זקוק חולה סיעודי קשה.

לכן, ועדה רפואית היא הפיתרון שמצאה המדינה לעניין זה. כל אדם שסובל מפגיעה אשר אמורה להביא איתה, בין היתר, את אותן זכויות שהזכרנו קודם, מתייצב בפני הועדה הזו והיא זו שמחליטה מה יקבל אותו אדם, על ידי קביעת רמת נכותו. לכן, חשוב מאוד לקבל את אחוזי הנכות אשר מסמלים בצורה הטובה ביותר את הפציעה ממנה סובל אותו אדם.

ועכשיו, לעניין עצמו: כיצד פועלת ועדה רפואית?

ועדה רפואית כוללת בדרך כלל רופא מומחה ומזכיר. הרופא המומחה הוא אדם אשר מתמחה בסוג הפציעה ממנה סובל אותו אדם אשר מבקש אחוזי נכות. המזכיר הוא זה אשר רושם את פרוטוקול הפגישה, בכדי לספק לנבדק הוכחה למה שהתרחש במעמד זה.

ומה קורה כאשר אדם מסוים סובל מכמה פגיעות, בתחומים רפואיים שונים? אז, הוא יגיע למספר ועדות, אשר בכל אחת מהן יהיה נוכח רופא מומחה לפציעה שלו. זה נשמע כמו עניין מעט טרחני ומייגע, אך בפועל רק כך יידע הנבדק כי דבריו נופלים על אוזניים קשובות.

לאחר שהנבדק התייצב בפני הועדה (או הועדות) הרופא המומחה מסכם את מסקנותיו. למעשה, הוא מתרגם את דבריו של הנבדק לשפה רפואית, ומעביר אותם לרופא נוסף, הרופא המוסמך, אשר מצרף יחדיו את כל השיקולים והמסקנות של כל הרופאים ומחליט בסופו של דבר על גובה אחוזי הנכות. כאן, למעשה, מסתיים תפקידה של הועדה.

המסקנה ברורה: חשוב להתכונן היטב להופעה בפני הועדה

כאשר כל 'גורלו' או עתידו של הנבדק תלויים בפגישה אחת (שאגב, תימשך בשל אילוצי זמן כמה דקות בלבד בכל פעם), מובן שהוא צריך להתכונן אליה היטב. לצערנו, זוהי המציאות: הנבדק לא יוכל להסתמך על כך שיספר את הכל כמו שצריך בכל מצב, משום שישנן לרשותו כמה דקות בלבד. כל פרט שישמיט בטעות, עשוי להשפיע על התמונה כולה ולהציג בפני הרופא סיפור חלקי בלבד.

לכן, ממליצים כל המומחים בתחום לערוך הכנות של ממש לפני ההגעה לועדה. ממש כשם שאדם מתכונן לקראת נאום חוצב להבות בפני קהל רב, כך כדאי להתכונן לפני הופעה בפני ועדה רפואית: לשנן את הדברים, לסדר אותם בצורה נכונה, לבצע השתלשלות אירועים לוגית והגיונית ועוד ועוד. כך, מובטחת לו הצלחה גדולה יותר.

אפשר להגיע עם אדם נוסף לועדה

גם להוגי הרעיון של ועדה רפואית ברור שלא כל אחד יכול לעמוד בפני ועדה רפואית ולתפקד כרגיל. לא חסרים אנשים שסובלים מ'פחד במה', ורבים אחרים יתרגשו מעצם המעמד וייכשלו בלשונם. זה, עוד מבלי שהזכרנו את העובדה שמדובר בכל זאת באדם שעבר טראומה קשה מאוד לעיתים, מה שישפיע לא אחת על מחשבתו וכשור הדיבור שלו.

לכן, מאפשרת הועדה לכל אדם להתייצב בפניה יחד עם אדם נוסף. זה יכול להיות בן משפחה או חבר שישרה רוגע על אותו אדם ואף יכוון אותו לגבי מה להגיד ומתי, וזה יכול להיות אפילו איש מקצוע, לדוגמא: עורך דין מנוסה בהופעה מול ועדה רפואית. כל אלו, יקלו על הנבדק בצורה משמעותית.

על מה עוד חשוב להקפיד?

כל אלו כמובן לא משלימים את הסיפור. ישנם עוד כמה וכמה דברים שחשוב להקפיד עליהם לפני שמגיעים לפגישה מול ועדה רפואית של המוסד לביטוח לאומי:

  • חשוב לכתוב את הכל בצורה מסודרת ובראשי פרקים, גם לצורך ההצגה מול הועדה וגם כדי להגיש זאת לאנשיה בסיום הפגישה
  • יש לצלם מסמכים רפואיים שאתם רואים לנכון להגיש לחברי הועדה. הם לא יוחזרו אליכם - לפחות לא בזמן הקרוב
  • אל תשכחו כי לפני כל ענייני הועדה, חשוב לשלוח למוסד לביטוח לאומי טופס לבקשת קצבה, עד 90 יום מיום הפגיעה או גילוי הנזק
  • ועדה רפואית היא הליך שניתן לערער עליו כמובן, אך לא לשכוח: בערעור, החלטת הועדה המקורית עלולה להתבטל והתנאים שתקבלו עשויים להיות טובים פחות

צור קשר!

הבהרה

המידע המופיע בדף זה הוא כללי בלבד, ואין בו בכדי להוות ייעוץ מקצועי. על הקורא לפנות לעורך דין המתמחה בתחום לקבלת ייעוץ אישי. אין המידע מהווה תחליף לייעוץ מקצועי של עורך דין מומחה. אין בעלי האתר והמחברים נושאים בכל אחריות מסוג כלשהו לכל נזק שנגרם בעקבות שימוש במידע המופיע באתר.

Back to Top